I år firar Svenska Försäkringsföreningen 150 år. Vid förra jubiléet 2015 publicerade Nordisk försäkringstidskrift en artikel på temat ’SFF ur ett historiskt perspektiv’. För att det inte ska bli upprepningar, fokuserar vi i år istället på det som hänt i branschen under de tio år som gått efter det förra jubiléet.
Vi har bett två VD:ar – en från Liv-sidan och en från Sak-sidan – att medverka i artikeln, för att besvara frågan ’Vad har hänt i försäkringsbranschen under de gångna tio åren – och hur har det påverkat ditt företag?’.
I den här artikeln intervjuar vi Jenny Rundbladh, VD för SPP.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
– När man väl tar sig tid och börjar fundera över vad som hänt under den här tioårs-perioden, blir det tydligt att det är oerhört mycket. Om man tar sin utgångspunkt i makroskeendena, hade marknaderna inte hämtat sig fullt ut efter finanskrisen 2008–2009. Det triggade en rad räntesänkningar, som i februari 2015 resulterade i att den svenska reporäntan för första gången blev negativ.
Den negativa räntan kom självfallet att påverka försäkringsbranschen, bland annat när det gällde produktutveckling. En del bolag stoppade sina tradförsäkringar. För SPP:s del lanserade man en uppdaterad premiebestämd försäkring 2016, där den garanterade räntan var 1,25 procent på 85 procent av kapitalet.
En annan effekt av lågräntemiljön var att det blev mindre attraktivt att investera i obligationer och andra räntebärande papper. Avkastningen blev helt enkelt för låg. I stället ökade andelen aktier och fonder, vilket bidrog till att försäkringsbolagen ändå klarade sig bra trots de låga räntenivåerna.
Sen kom Covid-pandemin. Initialt föll värdet på bolagens tillgångar, men kom sedan att återhämta sig tack vare en stark börsutveckling. Värt att notera är att den starka återhämtningen efter pandemin också ledde till inflation och högre räntor.
– De finansiella tillgångarna i försäkringsbolag och pensionsinstitut har nästan dubblerats under senaste åren. För SPP:s del har tillgångarna vuxit från 170 till 300 miljarder kr, varav fondförsäkring från 70 till 200 miljarder kr, konstaterar Jenny.
En ökande förväntad livslängd
När vi kommer in området makrotrender i samhället, pekar hon snabbt ut den ökande förväntade livslängden som en av de viktigaste för branschen.
– Det här har bland annat resulterat i att den faktiska pensionsåldern höjts, vilket i sin tur ökar behovet av privat sparande och tjänstepensioner. Och när fler blir äldre och lever längre, ser vi en försörjningskvot – alltså andelen personer över 65 år i relation till personer i arbetsför ålder – som ökar, liksom en minskad bärkraft i socialförsäkringens bottenplatta. Både branschen generellt och vi i SPP måste också fundera över hur vi hanterar de utmaningar, men också de möjligheter detta innebär, exempelvis flexibel pensionsutbetalning, pausad pension, jobbonärer och ”aging well-trenden”, dvs hälsosamt åldrande.
En annan trend på makronivå är digitaliseringen, som på många sätt påverkar branschen och dess kunder. Den interna verksamheten i sig påverkas också, liksom hur man hanterar cyberrisker och potentiella hot mot företagens informations- och kommunikationsteknologiska risker (så kallade IKT-risker).
Värt att komma ihåg i sammanhanget är att digitaliseringen fick en riktigt positiv skjuts under pandemin, när många medarbetare tvingades att jobba. Här hade vi på SPP lite tur med tajmingen då vi precis rullande ut nya datorer och uppgraderad programvara som direkt kom i bruk vilket ledde till ökad effektivitet.
− Digitaliseringen har förändrat kundernas förväntningar på oss som företag. Open Finance gör det enklare för kunderna att använda finansiella produkter och tjänster i olika externa tjänster och plattformar och där har EU-kommissionen tagit fram ett förslag till hur datadelning ska regleras bredare inom finanssektorn. Dessutom har helt nya aktörer etablerat sig inom Fintech, berättar Jenny och fortsätter:
− Ett annat område där digitaliseringen öppnat nya möjligheter, är den ökade användningen av molntekonologi och AI (och AI-Act). Mer avancerade digitala lösningar och modeller gör att riskbilden har förändrats, varför det kommer att bli viktigt att ha en solid governance kring IKT och modeller samt att kunna hantera modellrisker.
Fler regelverk
En effekt av finanskrisen 2008/09, är att EU skapat ett antal olika regelverk som implementerats i medlemsländerna. Det är något som präglat en stor del av de senaste tio åren. Solvens 2 har trätt i kraft, vilket inneburit flera ändringar, allt ifrån att inrätta tre ansvarslinjer, till förbättrad riskstyrning och ett nytt sätt att beräkna kapitalkrav.
− Flera nya regelverk (bland annat GDPR, IDD, MIFID, SFDR, PRIIPS) har skapats för att bevaka kundintresset. Generellt kan man säga att antalet regelverk och detaljgraden i regleringen har ökat. Ett viktigt syfte har varit att ge mer makt åt kunden, vilket i grunden är väldigt bra, konstaterar Jenny.
Införandet av flytträtt för tjänstepensioner, liksom ökad konkurrens och marginalpress, har också ökat kundernas inflytande och ökat försäkringaktörernas innovationskraft. Nya produkter har tagits fram för att möta kundernas ändrade behov. Som exempel kan nämnas löneväxling och 30-taggare, i takt med att 10-taggarlösningarna klingar av.
− Vi kan också se en ökad efterfrågan större fokus på investeringar i hållbara och ESG- relaterade fonder och aktier, även om det under den senaste tiden varit ett mer utmanande landskap med viss ESG-backlash.
Försäkringsföretag har anpassat sina portföljer för att möta hållbarhetskrav och på förväntningar från både kunder, interna målsättningar och reglering.
Tydligare juridisk struktur för SPP
Jenny tar också upp ytterligare några saker som hänt under den här tidsperioden En sådan är avdragsrätten för pensionsförsäkringar, som togs bort 2016.
− Det var något som hade mindre påverkan på SPP än på många andra bolag, men det ledde ändå till färre kundkontakter.
Den växande valcentralsmarknaden, med en ökad prispress, och att alltfler bolag satsar på standardiserade IT-system, är andra exempel på saker som skett sedan 2015.
Om vi till sist skulle be Jenny nämna några saker som hänt inom SPP under senaste tioårsperioden, vad skulle det då vara?
− Vi har skapat en tydligare juridisk struktur i Sverige, där flera juridiska strukturer fusionerats. Vi har migrerat all affär till ett standardsystem och accelererat vår digitaliseringsresa. En ny produkt inom traditionell försäkring etablerades under 2024. Vår hållbarhetssatsning ligger inom framkant. Och vår solvens är väldigt stabil. Men framför allt har vi klarat god avkastning och stått stabilt både genom lågräntemiljö och hög inflation, sättning på aktiemarknaden vid pandemin och nu senast kring effekten från tullarna, säger Jenny Rundbladh avslutningsvis.