Unga talanger får utmärkelser för sina insatser

Unga Talanger
Från prisutdelningen. Från vänster Stefan Pärsson (VD, Försäkringsföreningen), Ivar Wahlstein, Robin Nydestedt Rödin, Mikaela Turiel och Patricia Seidel Garpedal (Ordförande, Försäkringsföreningen)
Article author: Carl-Henrik Knutsson
Position: Redaktör
E-mail: carlhenrik.knutsson@forsakringsforeningen.se
Organization: Nordisk försäkringstidskrift
About:

Var under åren 1999 till 2012 chef för Internkommunikation på Skandia.


Edition:
2, 2025
Language: Swedish
Category:

Svenska Försäkringsföreningen delar varje år ut pris för Nästa Generations Talang. Avsikten är att ”lyfta personer som relativt nyligen kommit in i försäkringsbranschen och som på sin relativt korta tid bidragit till utveckling i sina organisationer. Pristagaren har också potentialen att fortsätta utvecklas och vara en inspirerande förebild”.

I priset för 2025 ingår

·       Diplom

  • Plats som adjungerad ledamot i Svenska Försäkringsföreningens styrelse under 2025

  • Delta i nätverket Next Generation Insurance Network Sweden plus i en studieresa till London i föreningens regi

Pristagaren utses av Svenska Försäkringsföreningens styrelse och urval sker bland annat genom intervjuer.

Priset för 2025 tilldelades Robin Nydestedt Rödin vid en högtidlig ceremoni i slutet av mars. Vid samma tillfälle fick två andra personer hedersomnämnanden, nämligen Mikaela Turiel och Ivar Wahlstein.

Vi har pratat med dessa tre, för att höra hur de ser på utmärkelserna och sina fortsatta karriärer inom försäkringsbranschen.

Brygga mellan IT och verksamhet

Robin har arbetat på Folksam i två år, i en roll som fungerar som förmedlande länk mellan verksamhet och IT. Han jobbar operativt på kapitalförvaltningen, men hans chef finns inom IT.

– Det är viktigt för mig att få tillhöra både verksamheten och IT. Den tilliten jag har fått, har varit en grundförutsättning för det jag lyckats åstadkomma inom Folksam.

I motiveringen till priset står att ”Robin utmärker sig med sina enastående IT-kompetenser och med en enorm drivkraft. Robin är ett levande bevis på hur självledarskap fungerar när det är som bäst.

Robin har fungerat som den perfekta bryggan mellan IT och verksamheten och är ett föredöme på hur verksamhet och IT kan jobba effektivt tillsammans. Han har en mycket god förmåga att hantera komplexa utmaningar. Robins innovativa och lösningsorienterade inställning gör honom till en stor tillgång för hela företaget och branschen”.

– Det är otroligt hedrande att ha fått det här priset. Jag var inte beredd på de interna nomineringarna, som kom från både IT och verksamheten. Det ger såklart en extra tyngd att det från en så pass stor organisation som Folksam, och att sedan bli vald till Nästa Generations Talang av Svenska Försäkringsföreningen kan jag inte vara annat än ödmjuk och tacksam inför. Jag ser mycket fram emot att vara med i Försäkringsföreningens styrelsearbete under det kommande året, för att bidra till branschen som helhet.

Robin är 32 år, utbildad på KTH i teknisk fysik och har även en master i tillämpad matematik.

Hur ser han då på framtiden?

– Jag vill fortsätta på en liknande bana med att vara en brygga mellan verksamheten och IT, och på så sätt främja samarbetet och effektiviteten på Folksam. Utöver det ser jag även fram emot att fortsätta utvecklas och få en fördjupad förståelse för försäkringsbranschen.

”Hoppas att branschen ser oss som innovatörer”

Även Mikaela är glad för sin utmärkelse. Hon är 24 år och arbetar sedan fyra år på Movestic. Sedan ett halvår tillbaka så har hon det totala ansvaret för administratörerna på förmedlarbolagen runt om i Sverige. Hon har också hunnit genomgå certifiering via InsureSec.

– Hedersomnämnandet betyder oerhört mycket för mig och det känns väldigt ärofyllt. Jag strävar efter att varje dag göra någonting bra, och för mig är utmärkelsen ett kvitto på att jag arbetar i rätt riktning.

Det är något som också föreningens styrelse har tagit fasta på, när de i motiveringen skriver att ”Mikaela är en av de där ovanliga talangerna som kliver in i en bransch utan tidigare erfarenhet och snabbt gör ett bestående avtryck. Hon har på sin korta tid visat att hon inte bara hör hemma här – hon är en förebild för hela branschen.

Från sin första dag på Movestic har Mikaela visat en otrolig nyfikenhet och ett driv att utvecklas. Genom att läsa på, testa nya idéer i testmiljöer och våga ställa frågor för att på sätt utveckla verksamheten och driva igenom digitala arbetssätt. Hennes engagemang, nyfikenhet och mod att utmana gör henne till inspiration för branschen som helhet”.

Mikaela hoppas att utmärkelsen Nästa Generations Talang gör att försäkringsbolagen ser den yngre generationens medarbetare som innovatörer. Själv vill hon gärna bli kvar och växa i branschen, gärna inom det område som hon arbetar inom idag.

Tidigt intresse för pensionsfrågan

Ivar fyller i dagarna 30 år och han tycker det är roligt att fortfarande betraktas som ung – åtminstone i det här sammanhanget. Idag jobbar han som statistiker på minPension, något som han gjort i två år.

Intresset för pensionsfrågan väcktes redan när han skrev sin kandidatuppsats i Uppsala. Under sin masterutbildning kom han i kontakt med ett forskningsprojekt vid Högskolan i Jönköping som han sedan blev forskningsassistent vid. Projektet undersöker vilken effekt som planeringsverktyg har på när och hur man går i pension. minPension bistår i det projektet.

– Tjänsten som statistiker på minPension har utvecklats över tid och idag jobbar jag i hög grad tvärfunktionellt.

Han är glad över hedersomnämnandet:

– Det är jätteroligt. Nomineringen ser jag som en fin bekräftelse från mina kollegor, att de tycker att jag gör ett bra jobb, säger Ivar.

I sin motivering för hedersomnämnandet, underströk styrelsen att ”genom sitt analytiska tänkande och sin förmåga att förstå både detaljer och större sammanhang har Ivar utvecklat lösningar som gjort minPensions processer både effektivare och mer insiktsfulla.

Ivar bidrar också ständigt med insikter och förslag om hur verksamheten kan utvecklas. Han har bidragit med flera kreativa och mätbara förändringar, som sätter kunden i centrum. Förbättringsförslag som han tar fram är alltid evidensbaserade. Ivar är en stark förebild för branschen genom sitt starka intresse för utveckling”.

När det gäller framtiden, vill han fortsätta arbeta med pensionsfrågan:

− Många människor tycker att pension är svårt att greppa – det är som en svart låda, där det är svårt att se vad den innehåller. Folk har stenkoll på sin boränta, men är ofta ointresserade av sin pension – kanske för att den ligger så långt bort i tiden. Därför är pensionen något som jag vill vara med och öka förståelsen för, säger Ivar till sist.