Den kriminella spelplanen

Cybercrime
Interviewee: Thomas Brühl, Ulrika Hallesius
Name: Thomas Brühl
Position: VD
E-mail: thomas.bruhl@stoldskyddsföreningen.se
Organization: SSF
Name: Ulrika Hallesius
Position: Kriminolog
E-mail: ulrika.hallesius@stoldskyddsforeningen.se
Organization: SSF
Edition:
1, 2025
Language: Swedish
Category:

− Kan man verkligen göra en klassisk konkurrens- och branschanalys av den kriminella ekonomin? Ja, det kan man!

Så inledde Thomas Brühl, VD för Stöldskyddsföreningen (SSF), presentationen av SSF:s nya rapport Den kriminella spelplanen. Den är ett av resultaten av det initiativ – Framtidens brott – som SSF tog för fem år sedan och som har till syfte att ”skapa en djupare förståelse för hur brottsligheten kan komma att utvecklas med val av olika måltavlor, verktyg och modus”. Man använder sig av research och analys för att identifiera framtida utmaningar när det gäller brottsförebyggande insatser.

− Nu är det viktigt att vi delar med oss av våra insikter till våra partners, men också till allmänhet och samhället i stort. Rapporten är den första i en serie, där vi tänker oss ett par utgåvor per år.

Två typer av kriminella nätverk

Det var sedan Ulrika Hellesius, som presenterade själva rapporten. Hon är kriminolog vid SSF och konstaterade inledningsvis att det är fråga om en spelplan med dynamik, hur man hänger ihop samt med utveckling och stora aktörer.  

− Hur stor är då den kriminella ekonomin? Ja, det är svårt att veta, eftersom själva poängen för den här branschen är att man försöker dölja sig. Men Polisen uppskattar brottsvinsterna i Sverige till ungefär 100–150 miljarder kronor per år. Ungefär 62 000 personer är kopplade till kriminella nätverk, varav cirka 14 000 är aktiva och övriga 48 000 hjälper till på olika sätt.

Ulrika berättade att man under sin research identifierade två typer av kriminella nätverk. Det ena är The Old Big Crim, som består av traditionella handelsmän med narkotika i centrum. Det är hierarkiska nätverk, med stort våldskapital, men som ändå tagit till sig av den digitala miljön.

En annan typ av nätverk kallas The New Big Crim, som inte är hierarkiskt uppbyggt, utan jobbar i projektform, Här finns inte samma starka namn som i den första typen av nätverk, utan man sätter ihop team efter behov. Det handlar om att skapa värdekedjor. De här nätverken föddes i svallvågorna av smartphonen och de är teknikkunniga. De ägnar sig åt bland annat cyberattacker, cyberbrottslighet för finansiell vinning eller försöker störa samhällsfunktionerna.

− Det är inte bara sprängningar och skjutningar som drabbar oss i vardagen. De kriminella nätverken skapar otrygghet också i den digitala världen. Det ställer krav på polisen att ställa om sina resurser, konstaterar Ulrika.

Ny teknik skapar effektivare metoder

De här nätverken är bra på att ställa om sin verksamhet. En megatrend är att klimatförändringarna gör att människorna inte kan bo kvar, utan tvingas fly. Då finns risken att de, i sin utsatthet, utnyttjas av kriminella.

Vad är det då som väntar oss?

− Den kriminella digitala evolutionen bygger på att ny teknik skapar effektivare metoder. Det kan gälla till exempel automatisering av cyberbrott, förbättrad dataintrångsteknik och manipulation av datainformation. Men även jakten på hyperpersonliga data kan vara en drivkraft för framtida brottslighet, säger Ulrika till sist.

 

 

Du har väl koll på Säkerhetskollen?

Stöldskyddsföreningen har utvecklat en heltäckande plattform, säkerhetskollen.se. Här kan du testa ditt lösenord och se om det håller måttet. En annan bra funktion är att det går att se om din mejladress har varit utsatt för exponering i samband med kända läckor. Och där går det också att lära sig mer om vilka digitala risker som du kan utsättas för.