SPP har inlett ett samarbete med Ung Företagsamhet (UF), som syftar till att lära unga vuxna mer om ekonomi och sparande. Entreprenörskap är grunden för nya företag som blir framtidens arbetsgivare, ledare och beslutsfattare.
Med stipendieprogrammet får 14 unga vuxna med UF-erfarenhet, vid tre tillfällen under våren, lära sig mer om sparande, placeringar och ekonomi. Var och en av deltagarna får också ett stipendie på 800 kr, vilket ger dem möjlighet att praktiskt omvandla sina kunskaper genom att spara i fonder hos SPP.
Viktigt med mångfald i företagandet
─ Vi på SPP tycker att företagsamhet och entreprenörskap är så viktiga. Det vi vill få ut med det här samarbetet är att ge dessa unga vuxna inspiration kring frågor som handlar om att få pengar att växa, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.
Hon pekar på att dagens unga människor kommer ut på en allt tuffare arbetsmarknad, samtidigt som de möter både ekonomisk turbulens i samhället och bostadsbrist.
─ Samtidigt drivs den här generationen av att i större utsträckning vilja styra sina egna liv. Egenmakt är ett nyckelord. Vi vill, genom att ge dem inspiration och verktyg, på hur företagande kan hjälpa dem att själva påverka sin situation.
SPP vill med det här samarbetet också bidra till att mångfalden blir mer representerad bland nystartade företag.
─ Både att bidra till företagande i sig och till ett mångfaldigt företagande är viktiga delar av vårt samhällsansvar. Själv brinner jag för saker som egenmakt, folkbildning, entreprenörskap och kvinnligt företagande, berättar Shoka.
Som en extra bonus får deltagarna i stipendieprogrammet en möjlighet att få se vad ett företag i finansbranschen arbetar med och dessutom få träffa några av dem som arbetar där. Och vad vet man: Kanske lockas någon av dem att själv börja sin karriär där i framtiden?
Unga entreprenörer med flera järn i elden
Vid det andra utbildningstillfället fick vi tillfälle att träffa några av deltagarna i stipendieprogrammet för att höra deras syn på företagande och framtid. Tre av dem går i samma klass och läser ekonomi på sitt sista år i gymnasiet. De befinner sig också mitt i sitt UF-år.
Fabian Hedin, Mikolaj Kowalski och Daniel Höök intervjuas av Carl-Henrik Knutsson, redaktör för Nordisk försäkringstidskrift.
Han har dessutom, tillsammans med klasskamraten Mikolaj Kowalski, startat företaget Moxisoft, som marknadsför en programvara med vars hjälp man ska kunna bygga ett digitalt kontor.
Vid sidan av företagandet jobbar Mikolaj som parkour-tränare, med en massa (ibland) jobbiga tioåringar att hålla reda på. Och Fabian konstaterar att Mikolaj dessutom är en stjärna på att bolla idéer med.
Daniel Höök, den tredje av klasskamraterna, har även han en tidigare bakgrund som företagare. När han var 15 år startade han ett företag som sålde bivaxprodukter – något som var naturligt för honom, med tanke på att hans föräldrar är biodlare. Det företaget avvecklade han, för att fokusera på sina studier. Men företagandet drog och för ett halvår sedan startade han, tillsammans med Fabian och Mikolaj och ytterligare två klasskamrater, ett UF-företag – återigen med bivaxprodukter i centrum, men i större skala.
Under tre års tid har han jobbat på en cykelbutik vid sidan om studierna.
De tre har lite olika syn på vad man vill få ut av utbildningen hos SPP. Fabian vill få bättre förståelse för aktier i företag – vad de gör och hur de kan användas. Daniel är mer intresserad av att få veta mer om hur man investerar privat, medan Mikolaj tycker det är lite läskigt att investera pengar och gärna vill lära sig mer om hur man gör.
Men det är inte bara elever på gymnasiets ekonomiprogram som är intresserade av företagande. Vi träffar Tove Hjerne som går sista året på konditori- och bagerilinjen och som funderar på att bli konditor. Hon har också sommarjobbat på bland annat ett bageri.
Tove Hjerne
Stipendieprogrammet avslutas med ett utbildningstillfälle kring hållbarhet.
Foton: SPP