De anställdas röst i EU

Access Europe
Intervjuobjekt: Hanna Wallinder
Position: Policy Officer EU affairs
E-mail: hanna.wallinder@forena.se
Organization: Forena
Udgave:
1, 2025
Språk: Svensk
Kategori:

− Vi är väl medvetna om att finansiell stabilitet ute i företagen kommer genom de anställda. Inom Forena vill vi därför bidra både till att skapa konkurrenskraftiga företag och att hjälpa våra medlemmar att fatta kloka beslut. Men om vi ska vara med och utveckla försäkringsbranschen, måste vi också själva skaffa oss kunskap.

Det här synsättet är en bidragande orsak till att Hanna Wallinder sedan snart tre år arbetar på fackförbundet för anställda inom försäkringsbranschen, Forena, med titeln Policy Officer EU affairs. Med bas som beteendevetare och nationalekonom, har hon skaffat sig en bred erfarenhet av samhällslivet genom utredningsuppdrag i bland annat fackliga organisationer, arbetsgivarorganisationer och i regeringskansliet.

Ta tillvara medlemmarnas fackliga och yrkesmässiga intressen

− Vårt uppdrag som fackförbund är att ta tillvara våra medlemmars både fackliga och yrkesmässiga intressen. Det gör vi genom att företräda dem på deras arbetsplatser, men också genom att påverka beslutsfattare och genom att samarbeta med andra organisationer. Det är också viktigt komma ihåg, att vi som fackförbund är del av en internationell rörelse. Vi är därför verksamma såväl på den lokala arbetsplatsen, på det nationella planet, som internationellt.

Men varför har ni då fokus på vad som händer inom EU? Är det viktigt för era medlemmar?

− En orsak är att försäkringsbranschen är regelstyrt och att en stor del av dessa regleringar har sitt ursprung inom EU, både som förordningar och direktiv. Det innebär de facto att det är minst lika viktigt för oss att hålla koll på det som sker inom EU, än på beslut som fattas av regering och riksdag. Och det gäller att hålla sig informerad på ett tidigt stadium i beslutsprocessen, om vi vill vara med och påverka.

Social dialog – formaliserat samarbete inom EU

Hanna berättar också om en annan viktig orsak till att intressera sig för EU, nämligen den sociala dialogen i EU. Den handlar om att EU har ett formaliserat samarbete med arbetsmarknadens parter. Inom försäkringsbranschen är det UNI Europe Finance, som är bland annat Forenas röst i EU. I den organisationen, som företräder anställda inom bank och försäkring, är Forenas vice ordförande Susanne Lindberg vice ordförande.

Värt att nämna i det sammanhanget är att Susanne Lindberg också är vice ordförande i NFU, som är en nordisk samarbetsorganisation för 150 000 anställda inom bank och försäkring.

När det gäller de företag inom försäkringsbranschen (bland annat If och Tryg), med verksamhet i flera nordiska länder, finns det gemensamma råd. Detta bygger på EU-direktiv om gränsöverskridande inflytande.

Bidra med arbetstagarnas perspektiv

− Min röst är de anställdas och min uppgift är att bidra med arbetstagarnas perspektiv, för att säkerställa att regelverk som balanserar både företags- och arbetstagarintressen. De mer försäkringstekniska aspekterna och kompetenserna är det många andra som besitter och vi lyssnar mer än gärna på de svenska försäkringsbolagen och tjänstepensionsföretagen för att kunna bidra med inspel. Samarbete är viktigt också här, betonar Hanna.

Hennes röst hörs också i Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten EIOPAs Insurance and Reinsurance Stakeholder Group (IRSG). Det är den rådgivande grupp, vars arbete är att stötta EIOPA i sitt arbete. IRSG inkluderar representanter från olika intressenter, såsom företag, konsumentorganisationer, akademin och arbetsmarknadens parter.

−För första gången har vi från fackligt håll med två personer, finska PRO:s Liisa Halme (som också är en av två vice ordföranden i gruppen) och jag själv från Forena. Som en följd av många års intensiv regelutveckling i EU är omfattningen på arbetet som behöver komma på plats ute på tillsynsmyndigheten stor och antalet ärenden för IRSG att hantera är fler än någonsin tidigare.

Har koll på Kapitalmarknadsunionen

Kapitalmarknadsunionen (CMU) är ett initiativ inom Europeiska unionen för att fördjupa och ytterligare integrera medlemsstaternas kapitalmarknader.

− För Forena är det viktigt att visa på hur den svenska kapital- och pensionsmarknaden fungerar och har fungerat under lång tid. Det är viktigt i en tid där CMU nu mer diskuteras i form av en investment and savings union. Tanken med CMU och en intensifierad harmonisering är god och viktig – och den tanken stöttar Forena och alla de nordiska facken inom hela finanssektorn. Samtidigt har vi ett intresse i att det finns proportionalitet i regelverken, så att de inte påverkar de anställdas arbetssituation och dagliga arbete negativt, konstaterar Hanna och fortsätter:

−Vi har också ett stort intresse av att regelverk ska funka med den svenska ömsesidiga försäkringsmodellen, eftersom cirka 70 procent av våra medlemmar arbetar i sådana företag. Lika viktigt är det att vår kollektivavtalade tjänstepension harmoniserar med regelverket. Även om harmonisering och central rapportering är högt upp på agendan inom EU, både nu och sedan många år tillbaka, kan det vara så att EU i dagsläget bör skynda i en något långsammare takt. Orsaken är att olika kapitalmarknader inom EU ska kunna hinna med, utifrån deras olika förutsättningar.

Sverige går före

Hanna tycker att den svenska försäkrings- och pensionsmarknaden är väl fungerande och hon pekar också på att Sverige har gått längre i flera avseenden- Det gäller både ifråga om direktiven om solvens och om försäkringsdistribution (IDD), där förtroende och tillit är en grundpelare.

− När det kommer till den nu intensifierade diskussionen om avreglering och behovet av privat kapital och privata investeringar, har detta ju skett i Sverige under lång tid. Vi har också väl utvecklade försäkringsprodukter som utvecklats under lång tid, av anställda inom branschen, och det har skett genom ett starkt engagemang från parterna på arbetsmarknaden.

Här ligger övriga Europa i många avseenden efter, anser Hanna.

−Från Forenas sida har vi en uppgift att visa på att vi har en kapitalmarknad med högt förtroende, där de anställda är väl organiserade fackligt och involverade i beslutsfattande ute på bolagen. Allt detta bidrar till finansiell stabilitet, liksom till en hållbar försäkringsmarknad med hög samhällsnytta och ett gott investeringsklimat i stort.

Det finns också andra viktiga områden för Forena att hålla koll på just nu. Hanna pekar särskilt på datadelning, hållbarhet och AI-förordningen.

− Allt det här är saker som i högsta grad rör vår bransch, säger hon avslutningsvis.