Gunilla Svensson om Dina Försäkringar, branschen och de senaste tio åren

Försäkringsföreningen logga 150år
Artikel forfatter: Gunilla Svensson
Position: VD
E-mail: Gunilla.Svensson@dina.se
Organization: Dina Försäkringar AB
About:

Gunilla Svensson är sedan 2011 VD för Dina Försäkringar AB. Under åren 1999 till 2011innehade hon olika befattningar inom Länsförsäkringar.


Utgave:
2, 2025
Sprog: Svensk
Kategori:

I år firar Svenska Försäkringsföreningen 150 år. Vid förra jubiléet 2015 publicerade Nordisk försäkringstidskrift en artikel på temat ’SFF ur ett historiskt perspektiv’. För att det inte ska bli upprepningar, fokuserar vi i år istället på det som hänt i branschen under de tio år som gått efter det förra jubiléet. 
Vi har bett två VD:ar – en från Liv-sidan och en från Sak-sidan – att medverka i artikeln, för att besvara frågan ’Vad har hänt i försäkringsbranschen under de gångna tio åren – och hur har det påverkat ditt företag?’. 
I den här artikeln bidrar Gunilla Svensson, VD på Dina Försäkringar, med en personligt färgad krönika.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

1989 klev jag för första gången in på juristavdelningen på ett försäkringsbolag. Bolaget var ”Ansvar – försäkringsbolaget för helnyktra”. Att bolaget som sådant så småningom gick upp i Holmia och senare Trygg Hansa är ett exempel på den konsolidering som pågått i olika former under hela min karriär. Försäkringsbranschen kännetecknas ju av sin stabilitet och uthållighet, som en följd av lagstiftarens krav och tillsyn. 


För 15 år sedan fanns det fortfarande en idé om att vi kunde lära kunderna nya beteenden men fem år senare var det kunderna som lärde oss att deras förväntan var att vi tillhandahöll samma tjänster, i samma tempo, som företag i andra branscher erbjöd. Jakten på att hålla jämna steg med kunderna hade börjat. 
Oligopolet var så klart starkt även för 10 år sedan, men det fanns ändå fler aktörer som drevs som försäkringsbolag och captive. Med ett ökat tryck på kapital, rapportering och tvingande funktioner så avvecklades captiven och istället utvecklades MGA-marknaden i takt med att tillgången på kapital var god. MGA har blivit verksamhetsformen för flera nybyggare med starka affärsidéer som utmanar och därför utvecklas branschen.


Konsolidering – något som präglar hela näringslivet och icke minst finanssektorn och förmedlarmarkanden. Varje regelverk som införts sedan Solv 2 har medfört varianter av nya funktioner, kontroller och kompetenser, återkommande utbildningar mm. Beroendet av datamängder och skyddet av dessa, de ökande cyberhoten och kampen mot den organiserade brottsligheten driver också den en kostnadsbild som behöver tacklas med den typ av systematik och kostnadseffektivitet som bara nås genom stordriftsfördelar. 
Under tiden som både branschen själv och kunderna har vant sig vid digitala lösningar i högre utsträckning, så kvarstår i grunden ett kundbehov som måste bemötas – behovet av mänsklig försäkran och personlig information som grundar sig i ” just mitt problem”. Det försvinner inte. Att kunna själv är bra – men för att känna sig säker och trygg så krävs ofta något annat. Det är ett reptrick att inte rationalisera bort denna leverans av äkta trygghet i jakten på effektivitet. Att hålla sitt kundlöfte. 


Så hur har denna utveckling påverkat just Dina-federationen? Vi har haft vår egen konsolidering som bestått av fusioner mellan mindre bolag för att skapa starkare enheter, att dela alla tvingande regelverksfunktioner är en annan. Vi arbetar i samma it-miljö och med likadana arbetsrutiner, en förutsättning för kostnadseffektivitet. Behovet av data är en utmaning för en liten spelare och att tillhöra nätverk stärker oss. Insikten om att storleken spelar roll har utvecklat ett offensivt arbete med att stärka varumärket, söka oss till nya affärsområden och medvetet ta marknadsandelar. Men Dina-federationen tror också på att kundlöftet fortfarande innebär att kunna nå oss vid behov och att trygghet skapas av människor.


I den tid vi nu lever – åter med inflation men med överhängande hot kring effekterna av irreparabla miljö- och klimatproblem, med ett krigshot som många européer tvivlade på någonsin skulle kunna ske – så är vår tid mer dyster än krisen på 1990-talet.  Försäkringsbehovet kvarstår dock och branschen är stabil. Vi klarar både kriser och att fortsätta utvecklas med samhället. Det är det som gör våra jobb intressanta och att vi stannar länge.