Astrid gillar högt tempo

Artikkelforfatter: Astrid Andreason
Position: Casualty Major Loss Adjuster, The Nordics
E-mail: Astrid.Andreason@aig.com
Organization: AIG
Udgave:
1, 2020
Språk: Svensk
Kategori:

 

– Det är jätteroligt att känna att jag har ett förtroende. Om andra tror på mig, blir det naturligtvis lättare att göra det själv.

Så beskriver Astrid Andreason den känsla hon har där hon jobbar i en senior roll – Casualty Major Loss Adjuster, The Nordics –  inom ansvarsförsäkring på AIG. Och visst har det gått snabbt för Astrid. Redan efter tre år på AIG har hon nått den här rollen.

Men tre år är inte riktigt sant. Hon hade faktiskt jobbat på AIG tidigare. Och det ska vi strax återkomma till.

Sökte roll som marinskadereglerare

Född och uppvuxen i Lidköping, påbörjade Astrid sina juridikstudier i Stockholm. Samtidigt ville hon ha ett jobb vid sidan om. Då såg hon en annons från AIG, som marinskadereglerare.

– Jag visste inte riktigt vad det innebar, ändå sökte jag jobbet. Men chefen erbjöd mig istället ett annat jobb som ”student till ansvarsskador”, för att hon tyckte att jag var en väldigt bra match i det teamet. Där hamnade jag i ett riktigt drömteam inom ansvarsskador, med tre kvinnliga förebilder: roliga, briljanta, ödmjuka och drivna. De behandlade mig som ”en i gänget”, trots att jag bara var halvtidsanställd, och gav mig mycket tillit och ansvar. De har i princip lärt mig allt jag kan.

När Astrid hade slutfört sina studier, prövade hon på underwriting, men kände att hon längtade tillbaka till skadeområdet. Det blev en tjänst på Länsförsäkringar, men efter ett år var det en tidigare kollega på AIG som lockade henne tillbaka.

– Det är ett högt tempo här och det är något som jag gillar, säger Astrid.

Vill få skratta på jobbet

I höstas fick hon Försäkringsföreningens pris Nästa generations talang i försäkringsbranschen, ett pris hon delade med Fredrik Tingland på Trygg-Hansa. I motiveringen står det bl.a. att hon ”har haft modet att kliva in i, vad hon själv kallat, ”en stor kostym” och på ett ödmjukt sätt vågat utmana, vilket skapat förutsättningar för utveckling”. 

Men vad tror hon själv – varför fick hon priset?

– Jag tycker om juridik och det som är strukturerat. Samtidigt är jag en social person, som vill skratta mycket på jobbet, minst tre gånger om dagen borde vara ett rimligt krav. Och därför tar gärna på mig andra mer kreativa arbetsuppgifter, det är roligt att göra sitt jobb mer varierande.  Men varför jag fick priset kan jag inte uttala mig om!

Visat framfötterna

Astrid är också mån om att andra ska trivas och tar gärna på sig ganska mycket ansvar. Hon säger inte att ”det här är inte mitt jobb”, utan försöker bidra till att hitta bra lösningar på eventuella gränsdragningsproblem. 

– Jag känner själv att jag fått möjligheten att göra en karriär på kort tid, och tror att det bland annat har skett på grund av att jag har visat framfötterna.

Kan tänka sig en ledarroll

Hur känner Astrid inför framtiden?

– Mitt fulla fokus den närmaste tiden är att bli superbra på det jag gör. Men jag är kanske inte en typisk jurist-jurist, så på lite längre sikt hade jag kunnat tänka mig en ledarroll. Det verkar roligt att få bygga sitt eget team. Och kanske även ett utlandsjobb i min fortsatta karriär, men vem vet.

Astrid känner inte av någon jobbångest, utan är glad när hon går till jobbet på morgonen. Hon vet att vissa företag är bra på att få folk att stanna kvar och växa internt, och att AIG är ett sådant.

– Så framtiden är otroligt spännande, säger Astrid till sist.