Flera intressanta teman på årets livförsäkringskonferens

Kvinnor och hälsa
Artikel forfatter: Carl-Henrik Knutsson
Position: Redaktör
E-mail: carlhenrik.knutsson@forsakringsforeningen.se
Organization: Nordisk försäkringstidskrift
About:

Var under åren 1999 till 2012 chef för Internkommunikation på Skandia.


Utgave:
4, 2024
Sprog: Svensk
Kategori:

I den här artikeln ger vi en bild av det som hände på SCOR Sweden Re:s årliga livförsäkringskonferens. Förutom presentationer av VD Svein Børre Solvang och Jeremy Speed från koncernen, tog förre statsministern Fredrik Reinfeldt med oss på en intressant resa kring vad som hänt i världen sedan hans förra framträdande på konferensen 2015. Anita Hegge från försäkringsbolaget Hvild berättade om världens första menopausförsäkring och Vilma Guevara Härkönen från Folksam fick ta emot årets aktuariepris. Konferensen avslutades med att Jonas Helgesson gav en uppskattad föreläsning kring fördomar.

 

I mitten av oktober var det så åter dags för SCOR Sweden Re:s årliga livförsäkringskonferens. Den hölls i gamla anrika Posthuset i Stockholm och konferensen inleddes med att VD Svein Børre Solvang berättade om arbetet med SCOR-koncernens treårsplan för åren 2024–2026.

– Den går under namnet Forward 2026 och bygger på två ben: Driving value creation och Shaping the reinsurer of tomorrow. Det innebär att vi lyssnar på våra partners, för att förstå deras utmaningar och möjligheter. Utifrån det använder vi sedan våra kunskaper, vår expertis och de data som vi har tillgång till, för att tillsammans med våra partners ta fram lösningar som ger ömsesidigt värde, till gagn för dem och för samhället.

Han tog också upp SCOR:s hållbarhetsarbete, som handlar om att bidra till människors hälsa och välmående, till planetens välbefinnande och till att minska de luckor som kan finnas när det gäller försäkringsskydd.

Därefter beskrev Jeremy Speed, chef för Business Development Europe & LATAM, SCOR Digital Solutions det arbete som bedrivs inom SCOR för att skapa nästa generation av verktyg inom medicinsk riskbedömning och skadehantering. Det handlar om att använda Gen AI för att både automatisera processer och assistera det manuella arbetet, med sammanfattningar, överblickar och insikter. Dessa nya hjälpmedel kommer börja bli tillgängliga för SCOR:s kunder i Norden under 2025.

En ny världsordning

2015 var förre statsministern Fredrik Reinfeldt och pratade på det årets livkonferens. I år var han tillbaka igen. Han konstaterade att för nio år sedan handlade mycket av debatten om flyktingströmmarna.

– Men det fanns också en hel del optimism. 2015 var nämligen det år som beslut togs i FN om de globala hållbarhetsmålen. Och samma år skapades även Paris-avtalet, som lade grunden till det enda globala forum vi har för att möta klimatutmaningarna. I princip har alla länder anslutit sig och kanske vi idag kan se toppen på CO2-utsläppen.

Men redan 2016 började saker och ting gå fel. Först kom Brexit.

– Vi trodde då att situationen inte kunde bli värre. Så kom valet i USA, som gjorde Trump till president. Med sitt tal om America First öppnade han för en ökad isolationism som, tillsammans med Brexit, skapade en cocktail som gjorde världen värre.

Fredrik Reinfeldt konstaterade också att vi sedan 2015 genomlevt en pandemi. Det här menade han att det är viktigt för försäkringsbranschen att komma ihåg, eftersom det knappast var någon som kunde förutse det globala utbrottet av covid.

– Det är en av de största utmaningar som världen stått inför. Vi ska heller inte glömma att pandemin har förstärkt isolationismen och byggt under tanken att vi inte kan lita på varandra.

Fredrik Reinfeldt tog sedan upp den världsordning som gällt sedan andra världskrigets slut och som byggt på den kollektiva säkerheten och Pax Americana. Den har varit stabiliserande. Men den nya världsordning som nu växer fram, har inneburit att stater kunnat göra lite som man vill. Demokratier monteras ner och diktaturer växer sig starkare.

– Den här utvecklingen styrs av ett antal starka män, som stänger ner folkets röst. Sanningen är det som ledaren säger. Dessa män har kunnat hävda sin tagna rätt att utvidga sina staters territorium.

Det här är en utveckling som kanske allra tydligast syns i Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

– Det är farligt om vi människor börjar acceptera en ordning, där vi lever i en värld av ’vi och dom’. När detta sedan går över i kollektivism, uppstår talet om att de som inte är ’vi’ ska rensas ut.

Även goda nyheter

Men det finns också goda nyheter.

– En sådan är att fattigdomen tryckts tillbaka. En annan är att de medicinska framgångarna lett till en ökade livslängd bland människor. Och det tredje är att det fortfarande finns en möjlighet att världsekonomin förbättras, vilket lägger grunden till ökat välstånd, sa Fredrik Reinfeldt och fortsatte:

– För svensk del är det så otroligt viktigt att vårt land fortsätter vara en öppen ekonomi. Det är nödvändigt för oss. Hotet för oss finns hos ’starka män’, som inte vill ha den ordningen.

Han är oroad över Trumps tal om ’Make America Great Again’, eftersom det signalerar att man ska stå fast vid det som varit. Det spär på populistiska strömningar, där människor inte tror på vetenskap och beprövad erfarenhet.

– Det här är knappast något som är stärker framtidstron, konstaterade Fredrik Reinfeldt slutligen.

Världens första menopausförsäkring

SCOR Sweden Re brukar ha en hälsorelaterad presentation på sina livförsäkringskonferenser. I år var det Anita Hegge från det norska försäkringsbolaget Hvild, ett företag som hon varit med att grunda och fortfarande sitter med i ledningen för, som stod på scenen. Hon tog sitt avstamp i en rapport som McKinsey tagit fram till World Economic Forum och som behandlar kvinnors hälsa.

Rapporten pekar på att trots att kvinnors medellivslängd är längre än för män, spenderar kvinnorna 25 procent mer än männen under ett sämre hälsotillstånd. McKinseys rapport anger menopausen som den främsta orsaken till att kvinnor har ett sämre hälsotillstånd under sin levnad, med premenstruella syndrom och depressiva sjukdomar på andra respektive tredje plats.

– Det här är orsaken till att Hvild engagerar sig för arbetsgivare som vill minska sjukfrånvaron för kvinnor. Bland annat har vi utvecklat världens första menopausförsäkring.

Alla kvinnor går igenom menopausen och cirka en tredjedel märker knappt av den. En tredjedel har måttliga symptom, men den sista tredjedelen får besvärliga symptom. Det är framför allt för den senare gruppen som påverkan på arbetslivet är störst och sjukskrivningarna kan vara upp emot femtio procent fler och längre.

Hvilds kvinnohälsoförsäkring har utvecklats i ett samarbete mellan Hvild, SCOR och Eir Försäkring. Den ger kostnadsfri tillgång för kundföretagets medarbetare till Hvilds digitala plattform med fakta, råd och praktiska verktyg samt möjlighet till digital konsultation hos gynekolog – även detta utan kostnad för medarbetaren. De som konstateras ha besvär av klimakteriet, får HRT-mediciner kostnadsfritt levererade direkt hem.

För elfte gången delades aktuariepriset ut vid den årliga konferensen av representanter för Aktuarieföreningen och SCOR. I år gick det till Vilma Guevara Härkönen på Folksam, för hennes diplomarbete kring metoder för reservsättning med hjälp av AI.

Livförsäkringskonferensen avlutades med att komikern, föreläsaren och författaren Jonas Helgesson gjorde en föreläsning på temat ’Fördomar’. Det är inte möjligt att ge den föreläsningen rättvisa enbart med hjälp av det skrivna ordet – den måste helt enkelt upplevas. Många skratt och en del tårar blev det bland deltagarna.